Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Braupakt

Een mijlpaal voor onze brouwerij: ons eerste collab beer!

Sinds een klein decennium is Brouwerij St.Bernardus de officiële Belgische importeur van de bieren van Weihenstephan. Deze Duitse brouwerij bevindt zich in het Beieren gebied (Freising) en hanteert net zoals St.Bernardus een brouwfilosofie die zowel de nadruk legt op traditie als innovatie.

Weihenstephan werkte in 2018 samen met de Californische bierpioniers van Sierra Nevada en creëerde zo hun eigen eerste collab ooit, die ze ‘Braupakt’ titelden. Nu, zes jaar later, krijgt het ‘Braupakt’ verhaal een nieuw hoofdstuk dankzij de samenwerking met St.Bernardus.

Het idee achter deze samenwerking was om een gefilterd, sterk bier van hoge gisting te maken. De combinatie van twee brouwfilosofieën, elk met hun specifieke DNA, levert een volstrekt apart bier op. De grondstoffen brengen het beste uit beide landen: hop uit de streek van Poperinge, de unieke Weihenstephan gist, Beierse mout en water van Freising. Net zoals alle andere Duitse bieren, werd het bier gebrouwen volgens het ‘Reinheitsgebot’*.

Braupakt 2024 resulteert in een blond, sterk bier van hoge gisting (6,5% alc.vol.) met een diepgouden kleur, een uitgesproken fruitig profiel en karakteristieke gisttoets. Het bolvormige glas typeert het Belgisch karakter en laat de verschillende aroma’s goed tot hun recht komen. Een bijzonder elegant en stijlvol bier!

* Letterlijk betekent dit 'zuiverheidswet'. Het betekent dat er enkel mag gebrouwen worden met water, hop, mout en gist. Deze wet werd in het leven geroepen in de 16de eeuw en had oorspronkelijk drie doelen: de consument beschermen tegen stijgende prijzen, het gebruik van tarwe verbieden zodat er meer brood gemaakt kon worden en voorkomen dat gewetenloze brouwers giftige ingrediënten als conserveermiddel of smaakstof zouden gebruiken. Het is de oudste voedselwetgeving ter wereld en staat tegenwoordig synoniem voor het kwaliteitsoogmerk van een Beiers bier!

Lees meer op website van Weihenstephan

World Beer Awards 2023

Op de jaarlijkse World Beer Awards beoordeelt een internationale jury d.m.v. blind proeven meer dan 2000 bieren in verschillende categorieën. Sinds onze eerste deelname in 2019 hebben onze bieren steeds mooie ereplaatsen gehaald. Ook dit jaar werden verschillende St.Bernardus bieren beloond met zogenaamde medailles!

St.Bernardus Prior 8 behaalde de gouden medaille in de categorie 'Belgian Style Dubbel', St.Bernardus Abt 12 behaalde een zilveren medaille in de categorie 'Belgian Style Strong' en St.Bernardus Tripel haalde brons in de categorie 'Belgian Style Tripel'.

St.Bernardus Day

Op zondag 20 augustus vieren we 'St.Bernardus Day'. Het ideale moment om af te spreken met mensen van jouw bubbel en samen te genieten van een glas Hemelse Nectar! Vergeet niet jullie St.Bernardus moment te vereeuwigen met een selfie of foto, vergezeld van de hashtag #stbernardusday ;-)

Zelf iets organiseren n.a.v. St.Bernardus Day? Heb je zelf een horecazaak en wens je een poster om de actie aan te kondigen of een beeld om te posten via jouw sociale media? Via onderstaande link vind je visuals & artwork voor zowel online als offline doeleinden.

Downloads

St.Bernardus Day 2023

Magnum 2023

Sinds 2012 produceren we jaarlijks een beperkt aantal Magnum flessen van 1,5 liter. Onze Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus Magnum fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een 'Bière Belge' hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. We doen telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. Alle kunstwerken of schilderijen maken deel uit van de kunstcollectie van de brouwerij en zijn bovendien te bezichtigen in de brouwerijwinkel.

Hervé Martijn is een Belgische schilder die steeds op zoek gaat naar een verstilde, hermetische sfeer. Zijn geportretteerden geven vaak de indruk Einzelgängers te zijn, als het ware afgesloten van de realiteit om hen heen. De sterk uitgewerkte clair-obscur benadering en theatrale enscenering zijn typerend voor de hand van Martijn.

De uit Alveringem afkomstige componiste, pianiste en zangeres Kartrien Verfaillie (voorheen ‘Pigeon on Piano’) was de inspiratiebron voor zijn werk ‘White Pigeon in Black’. Haar kenmerkende pianospel balanceert net als het schilderij tussen introspectie en subtiliteit.

St.Bernardus Magnum 2023

Herbeleef WANATOU

Van eind oktober 2022 tot eind november 2022 vond WANATOU plaats in onze brouwerij, een herfstprogamma op het snijpunt van culinair en cultuur. Zwangere Guy, Alex Agnew, Karl Vannieuwkerke, The Boondocks, Lieven Scheire en vele anderen passeerden de revue. Nagenieten kan a.d.h.v. de foto's op de Facebookpagina's van zowel St.Bernardus als Bar Bernard. De podcast van Welcome To The AA staat nu al online, de Nerdland 'bierspecial' podcast komt halfweg december online.

WANATOU 2022

Zwangere Guy - Lander Gyselinck

World Beer Awards 2022

Op de jaarlijkse World Beer Awards beoordeelt een internationale jury d.m.v. blind proeven meer dan 2000 bieren in verschillende categorieën. Sinds onze eerste deelname in 2019 hebben onze bieren steeds mooie ereplaatsen gehaald. Ook dit jaar werden verschillende St.Bernardus bieren beloond met zogenaamde medailles!

Net zoals in 2019 en 2020 werd St.Bernardus Tripel uitgeroepen tot laureaat in de categorie ‘Belgian Style Tripel’, met andere woorden een gouden medaille.

St.Bernardus Prior 8 werd in 2019 al eens verkozen tot ‘World’s Best Dark Belgian Style Dubbel’, kortom ’s werelds beste Dubbel bier. Ook dit jaar valt het bier in de prijzen, Prior 8 wordt beloond met een bronzen medaille in de categorie 'Belgian Style Dubbel'.

In de categorie ‘Belgian Style Witbier’ mag St.Bernardus Wit pronken met een zilveren medaille. Ook in 2019 viel die eer ons Witbier te beurt.

Lees meer

World Beer Awards 2022
St.Bernardus 75 years anniversary beer

Limited edition '75 years anniversary'

St.Bernardus ’75 years anniversary’ is het sluitstuk van de 75ste verjaardag van de brouwerij. Om die verjaardag luister bij te zetten, creëerden onze brouwers een feestelijk ‘tripel style’ verjaardagsbier. Het bier verschijnt in uiterst gelimiteerde oplage van 11 000 flessen en is enkel verkrijgbaar in 75cl. Iedere fles werd trouwens voorzien van een uniek, eigen nummer!

Kleur

Een volgouden bier met een weelderige maar elegante schuimkraag.

Karakter, smaak, aroma’s

’75 years anniversary’ kenmerkt ongetwijfeld de typische St.Bernardus signatuur: het heerlijke grondwater van Watou zorgt voor een zalige zilte toets, de kwaliteitsvolle mouten brengen een aangename volmondigheid met impressies van zachte kandij & nougat en dankzij de unieke gist bevat het aroma de frisse fruitigheid van boomvruchten als banaan, rode appel en peer. De gebalanceerde afdronk wordt mooi aangevuld met de geraffineerde bitterheid van de hop.

Culinair

Dit feestelijk verjaardagsbier smaakt heerlijk bij salades met zeevruchten, hartige gerechten met gegrild vlees of bij een groenterijk stoofpotje van gevogelte. Een aperitief of digestief, vergezeld van een stukje St.Bernardus kaas, is natuurlijk ook niet te versmaden!

Magnum 2022

Onze St.Bernardus Abt 12 Magnum viert zijn kristallen jubileum in 2022. De editie 2022 is in verschillende opzichten een bekroning van een traditie die we startten in 2012.

Sinds 2012 produceren we jaarlijks een beperkt aantal Magnum flessen van 1,5 liter. Onze Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus Magnum fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een 'Bière Belge' hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. We doen telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. Alle kunstwerken of schilderijen maken deel uit van de kunstcollectie van de brouwerij en zijn bovendien te bezichtigen in de brouwerijwinkel.

10 jaar nadat zijn zoon Rik Vermeersch onze Magnum traditie op gang trapte, eren we ‘100 jaar José Vermeersch’. Het beeldhouwwerk ‘Vrouw en Man’ dateert uit 1986 en is kenmerkend voor zijn signatuur waarbij steeds menselijke figuren centraal staan. Zijn oeuvre getuigt van een authentiek zoeken naar existentiële waarheden, die hij probeert vorm te geven met brutale en vrije gebaren.

Lees meer op onze blog

St.Bernardus Magnum 2022
World Beer Awards 2021

World Beer Awards 2021

De afgelopen jaren mochten onze bieren verschillende ereplaatsen wegkapen op de World Beer Awards, nog steeds de meest prestigieuze bierprijzen ter wereld. Ook dit jaar hebben onze bieren het goed gedaan!

St.Bernardus Abt 12 is heel consistent op dit concours en wint net zoals in 2019 goud in de categorie ‘Belgian Style Strong’. St.Bernardus Prior 8 werd in 2019 al eens laureaat in de categorie ‘Belgian Style Dubbel’ en later dat jaar verkozen tot ‘World’s Best Dark Belgian Style Dubbel’, met andere woorden ’s werelds beste Dubbel bier. Ook dit jaar valt het bier in de prijzen, Prior 8 wordt beloond met een zilveren medaille.

Design award voor St.Bernardus Tokyo

In juni 2020 lanceerden we voor het eerst een bier in blik, namelijk St.Bernardus Tokyo. Het ontwerp van het blik is van de hand van de West-Vlaamse illustrator Jonas Devacht.

Het doet ons dan ook héél veel plezier om te vernemen dat het ontwerp beloond werd met een zilveren medaille in de categorie ‘can design’ op de World Beer Awards voor ‘design’. Bovendien zijn we de enige Belgische brouwerij die een medaille wint in deze categorie. In tegenstelling tot de reguliere ‘taste’ awards worden de ‘design’ awards beoordeeld op wereldwijde schaal en niet land per land.

Kortom, we zijn apetrots dat we één van de 150 wereldwijde laureaten zijn van de World Beer Awards voor ‘design’!

Boek St.Bernardus

Boek St.Bernardus

We vieren 75 jaar Brouwerij St.Bernardus met de uitgave van een gloednieuw boek!

Het boek toont je een unieke kijk achter de schermen: van de rijke geschiedenis over het brouwproces tot het recent vernieuwde bezoekerscentrum. Daarnaast krijg je verschillende (inter)nationale recepten & cocktails van diverse top- en sterrenchefs voorgeschoteld, waarbij onze bieren telkens een hoofdrol spelen.

Proef het verhaal van St.Bernardus! Dat zijn maar liefst 192 pagina's puur leesplezier...

Het boek is beschikbaar in de betere boek- en drankenhandel maar natuurlijk ook in onze eigen brouwerijwinkel en webshop (zie link hieronder).

St.Bernardus Wit in blik

St.Bernardus Wit in blik

St.Bernardus Wit is nu ook verkrijgbaar in blik!

Sales manager Marco Passarella: "Het is nog maar een klein jaar geleden dat we voor het eerst uitpakten met een bier in blik (St.Bernardus Tokyo) en we voegen daar graag een 2de aan toe. Ons Witbier bestaat natuurlijk al langer in fles maar de internationale vraag om het bier ook aan te bieden in blik konden we niet langer in de wind slaan."

Voor een verfrissend en dorstlessend bier als Wit, waarvan het de bedoeling is om het jong en ‘vers’ te drinken (lees: geen bewaarbier) is blik als verpakking altijd een goed idee. Doordat er geen licht aan het bier kan, heeft dit een positieve impact op de bewaring ervan. Onze blikken hebben een THT (ten minste houdbaar tot datum) van 18 maanden. Als je bier langer wil bewaren, blijf je best bij flessenbier.

Blikken zijn erg handig om bij een buitenactiviteit, bijvoorbeeld na het sporten, bij een picknick of een wandeling in de natuur, zodat je niet moet denken aan die flesjes leeggoed. Je neemt gewoon je lege blikjes mee naar huis en sorteert ze bij jouw PMD.

Tot slot is het natuurlijk ook zo dat blik minder zwaar is en volledig te recycleren, dit betekent een positief duurzame impact op het milieu.

St.Bernardus Wit in blik is met andere woorden een perfecte aanvulling op ons gamma, met naast deze nieuwe blikken ook onze traditionele flessen 33cl, 75cl en ons vatenbier.

Het blik is beschikbaar in de betere drankenhandel en in winkels van Colruyt in jouw buurt.

Magnum 2021

Sinds 2012 produceren we jaarlijks een beperkt aantal magnum flessen van 1,5 liter. Onze Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus magnum fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een 'Bière Belge' hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. We doen telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. In het verleden sierden zo werken van o.a. Rik Vermeersch, Christian Silvain, Kamagurka, Pjeroo Robjee en André Van Schuylenbergh het etiket.

Voor de magnum editie 2021 staat voor de eerste keer in de reeks een foto centraal als kunstwerk op het label.

Het universum van de verhalende fotograaf Bart Ramakers is een kunstzinnige vertaling van traditionele thema’s uit de klassieke kunsten, theater, mythen en literatuur. Zijn gelaagd oeuvre verraadt zijn opleiding als tekenaar en historicus. Hij laat zich inspireren door het surrealisme maar evengoed door Caravaggio, diens barokke clair-obscur handtekening is trouwens duidelijk herkenbaar in het tafereel dat Bart creëerde voor de onbedoeld laatste Panamarenko foto ‘Around The World in 80 Years’. Eind 2019 verzamelden heel wat bekende Vlamingen bij Panamarenko thuis om middels een aantal ‘Jules Verne’ geïnspireerde beelden zijn gelijknamige tentoonstelling te promoten. Twee dagen later zou Panamarenko ironisch genoeg vertrekken voor zijn laatste en langste reis ooit. Je herkent op het label, naast Panamarenko en zijn vrouw Eveline Hoorens, ook Rob Vanoudenhoven, Mark Uytterhoeven, Guy Mortier, Stijn Meuris en Bart Persoons.

Lees meer

St.Bernardus Magnum 2021

Abt 12 Day 2020 - Livestream

Binnenkort vieren we opnieuw Abt 12 Day! Gezien het dit jaar iets moeilijker wordt om samen met jouw vrienden, familie of collega’s samen te komen en te genieten van onze Hemelse Nectar, organiseren we een Livestream op zaterdag 12 december om 20u00 CET.

Wat staat er op het menu? We gaan dieper in op de geschiedenis van de brouwerij, we doen een vertical tasting (we leggen je dan wel uit wat dit precies betekent) van verschillende jaargangen van onze Abt 12, we laten enkele St.Bernardus liefhebbers van over de hele wereld aan het woord, we lichten een tipje van de sluier over ons jubileumjaar '75 jaar Brouwerij St.Bernardus in 2021', enz.

Heb jij vragen die je graag beantwoord zou zien tijdens deze Livestream? Stuur ze gerust op voorhand door via marketing@sintbernardus.be.

Het is natuurlijk handig dat je jouw voorraad Abt 12 hebt aangevuld tegen 12 december ;-)

Volg de livestream op onze Facebookpagina of via ons YouTube kanaal!

St.Bernardus - Abt 12 Day Livestream

World Beer Awards 2020

Ondanks de COVID-19 perikelen vonden de World Beer Awards toch plaats, de jaarlijkse World Beer Awards behoren tot de meest prestigieuze bierprijzen ter wereld. Net als vorig jaar mochten we terug enkele medailles in ontvangst nemen!

St.Bernardus Tripel won net zoals in 2019 goud in de categorie ‘Belgian Style Tripel’. Voor zowel St.Bernardus Abt 12 (in de categorie ‘Belgian Style Strong’) als St.Bernardus Prior 8 (in de categorie ‘Belgian Style Dubbel’) mogen we een bronzen medaille toevoegen aan de trofeeënkast.

World Beer Awards

World Beer Awards 2020

St.Bernardus Tokyo

St.Bernardus Tokyo. Sounds familiar? Dat kan kloppen, want in 2012 lanceerden we inderdaad al een éénmalig brouwsel naar aanleiding van de opening van het eerste St.Bernardus thema café in de Japanse hoofdstad. Acht jaar na datum kan je opnieuw een St.Bernardus Tokyo proeven, mét een nieuwe receptuur!

Voor het artwork van het blik deden we een beroep op de jonge, Belgische illustrator Jonas Devacht. Het is een impressie van het Japanse nachtleven in de iconische straten van Kanda, de wijk waar ‘Brasserie St.Bernardus’ gelegen is.

St.Bernardus Tokyo is een ongefilterd gouden bier met een imponerende witte schuimkraag (6,0% alc.vol.), gebrouwen met een flinke hoeveelheid tarwe. Het bevindt zich ergens in het speelveld tussen een witbier en een saison.

Lees meer

St.Bernardus Tokyo

Gouden medaille - BBC 2019

St.Bernardus Tripel werd net zoals in 2018 verkozen tot beste (Belgian Style) Tripel tijdens de Brussels Beer Challenge. De BBC is een jaarlijkse internationale bierwedstrijd waarin gestreden wordt om de titel van het beste bier. Elk bier van de deelnemende brouwers wordt door een vakkundige jury van 80 internationale bierkenners zorgvuldig gecontroleerd en geproefd. Het spreekt voor zich dat we heel fier en trots zijn met deze erkenning. St.Bernardus Tripel is een traditioneel abdijbier, gebrouwen volgens de klassieke ‘Tripel’ stijl.

Brussels Beer Challenge

Brussels Beer Challenge 2019 - Gold Medal

World Beer Awards 2019

De jaarlijkse World Beer Awards behoren tot de meest prestigieuze bierprijzen ter wereld, zeg maar de ‘Olympische Spelen van de bierwereld’. Voor het eerst in jaren namen we met de brouwerij deel aan de World Beer Awards. We schreven 4 van onze bieren in en die leverden maar liefst 5 medailles op.

Abt 12 won goud in de categorie ‘Belgian Style Strong’ en ons St.Bernardus Wit werd bekroond met een zilveren medaille in de categorie ‘Belgian Style Witbier’.

Prior 8 en Tripel zijn Country Winners (nog een trapje hoger dan een gouden medaille) geworden in hun respectievelijke categorie ‘Belgian Style Dubbel’ en ‘Belgian Style Tripel’. Onze Prior 8 en Tripel mogen zich dus nu voor één jaar de beste Dubbel en Tripel van België heten. St.Bernardus Tripel won eind vorig jaar ook de gouden medaille op de Brussels Beer Challenge voor beste ‘Belgian Style’ Tripel.

En het houdt niet op, daarbovenop ontving de Prior 8 de grootste onderscheiding mogelijk in zijn categorie, namelijk ‘World’s Best Dark Belgian Style Dubbel’. Prior 8 werd dus niet enkel Country Winner maar ook ‘Style Winner’ wereldwijd, m.a.w. ’s werelds beste Dubbel bier! Dit maakt ook dat het parcours dit najaar nog verder kan gaan voor de Prior 8, dan strijdt het namelijk mee voor de titel van ‘World’s Best Dark Beer’. De resultaten hiervan worden bekend gemaakt in de loop van september.

World Beer Awards

Nieuw item