Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Info

St.Bernardus Abt 12 wordt aanzien als één van de beste bieren ter wereld en is dan ook het paradepaardje van onze brouwerij, de absolute top in de hiërarchie van de St. Bernardus bieren. Het is gebrouwen in de klassieke ‘Quadrupel’ stijl volgens het originele recept uit 1946.

Kleur

Een donker bier met een volle, ivoorkleurige schuimkraag.

Eigenschappen

  • Kleur Donker
  • Type bier Quadrupel / Hoge gisting
  • Alcohol 10 %
  • ° Plato 19,7
  • Schenktemperatuur 8 - 12 °C
  • Kleur (EBC) 70
  • Bitterheid (EBU) 20
  • Houdbaarheid 4 jaar (fles) / 1,5 jaar (vat)
  • Verpakking Fles: 33 cl / 75 cl - Vat: 20 L
St.Bernardus Abt 12

Karakter, smaak, aroma's

St.Bernardus Abt 12 heeft een zeer fruitig aroma, afkomstig van onze eigen specifieke gist. Het zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk. Het bier laat zich vlot drinken door zijn zachte volmondige smaak en perfecte evenwicht tussen bitter en zoet. Een Abt drinken is met volle teugen van het leven genieten.

Culinair

Door zijn smaakvolle karakter kan de Abt 12 zijn mannetje staan tegenover een waaier aan rijke vleesgerechten en wild bereidingen, zoals bijvoorbeeld stoverij en konijn. Blauwe kaas, bijvoorbeeld Roquefort, vormen ook een ‘perfect match’ met de Abt 12. En vergeet niet om hem te combineren met chocolade, voor een onverwachte maar zeer geslaagde combinatie.

Magnum

Sinds 2012 produceren we jaarlijks een beperkt aantal Magnum flessen van 1,5 liter. Onze Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus magnum fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een 'Bière Belge' hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. We doen telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. Alle kunstwerken of schilderijen maken deel uit van de kunstcollectie van de brouwerij.

St.Bernardus Magnum 2012

Magnum 2012

Voor de eerste editie schilderde de Belgische kunstenaar Rik Vermeersch 'De Abt'.

St.Bernardus Magnum 2013

Magnum 2013

De Belgische kunstenaar met Italiaanse roots Giampaolo Amoruso creëerde een mondgeblazen kunstwerk genaamd 'Bernardus e Marco'.

St.Bernardus Magnum 2014

Magnum 2014

Eigenzinnige interpretatie van 'Abt 12' door de Belgische kunstenaar Christian Silvain.

St.Bernardus Magnum 2015

Magnum 2015

De Belgische kunstenaar André Van Schuylenbergh schilderde 'Lynn', naar Lynn Van Royen, zijn schoondochter.

St.Bernardus Magnum 2016

Magnum 2016

Naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van de brouwerij werd een speciaal etiket en bijhorend beeld ontworpen.

St.Bernardus Magnum 2017

Magnum 2017

"Van Gogh": de Franse kunstenaar Bernard Pras creëert met de gekste voorwerpen tijdelijke materiële opstellingen die hij dan fotografisch vastlegt.

Nieuw item

Magnum 2018

De Belgische, multigetalenteerde kunstenaar Kamagurka schilderde 'De Regenpijp' speciaal naar aanleiding van de Magnum 2018.

St.Bernardus Magnum 2019

Magnum 2019

De in Gent geboren kunstenaar Pjeroo Roobjee schilderde 'De zuster van astronaut Dick beluistert de ruis van sterrenstof'.

St.Bernardus Magnum 2020

Magnum 2020

Belgische beeldend kunstenaar Christophe Malfliet is gekend voor zijn beheerste exuberante action-painting techniek met grote aandacht voor gedetailleerde figuratieve elementen. Zijn 'Illuminato' prijkt op het label van de editie 2020.

St.Bernardus Magnum 2021

Magnum 2021

De onbedoeld laatste Panamarenko foto ‘Around The World in 80 Years’ is geïnspireerd op Jules Verne’s avonturenroman ‘Around The World in 80 Days’. De man achter die foto is Bart Ramakers, verhalende fotograaf, die zich voor het tafereel op zijn beurt heeft laten inspireren door de Italiaanse barokschilder Caravaggio.

St.Bernardus Magnum 2022

Magnum 2022

10 jaar nadat zijn zoon Rik Vermeersch onze Magnum traditie op gang trapte, eren we ‘100 jaar José Vermeersch’. Het beeldhouwwerk ‘Vrouw en Man’ dateert uit 1986. Zijn oeuvre getuigt van een authentiek zoeken naar existentiële waarheden, die hij probeert vorm te geven met brutale en vrije gebaren.

St.Bernardus Magnum 2023

Magnum 2023

In het oeuvre van de Belgische schilder Hervé Martijn voelen we de onophoudelijke zoektocht naar de kern van het mens-zijn. De beeldtaal van Martijn wordt gekenmerkt door kwetsbare, ingetogen doch virtuoos geschilderde figuren. Martijn maakte een sereen portret 'White pigeon in black' van de West-Vlaamse componiste, pianiste en zangeres Katrien Verfaillie.

Ten minste houdbaar tot?

Wat als je een fles hebt waarvan de THT (tenminste houdbaar tot) datum overschreden is? Geen paniek! De THT is een kwaliteitsgarantie van onze brouwerij. Dat betekent niet dat het gebruik van het product na die datum een gevaar betekent voor jouw gezondheid.

Is jouw bier in kwestie dan nog kwalitatief? Absoluut. De Magnum edities van Abt 12 hergisten telkens op fles waardoor het bier zich verder blijft ontwikkelen doorheen de jaren. Deze evolutie in het smaakpalet kan je gerust vergelijken met hoe ook een rode wijn evolueert naar gelang de jaren verstrijken.

De spontane, veranderende nuances in de smaak van onze Abt 12 zorgen ervoor dat je een zogenaamde ‘vertical tasting’ kan ondernemen, waarbij je verschillende jaargangen van het bier naast elkaar proeft. Doe de test!

Onze brouwerij verkoopt anders enkel jong, net afgevuld bier. Onze verschillende Magnum edities van Abt 12 bieden jou een unieke gelegenheid om ook eens iets ouder bier te proeven, zonder dat je het daarvoor jaren in je kelder moet laten liggen.

St.Bernardus Mathusalem

Mathusalem

Wist je dat onze Abt 12 ook beschikbaar is in een feestelijke 6-liter fles? Helemaal op maat voor jouw feestje met familie of vrienden.

De vormgeving van de Mathusalem is geïnspireerd op art deco, de kunststroming waar onze eigenaar Hans Depypere helemaal zot van is.

Onder meer kenmerkend voor art deco is de integratie van glas-in-lood in grote raampartijen, wanden of plafonds. Aandachtige bezoekers zullen verschillende van deze architecturale stijlelementen reeds opgemerkt hebben in verschillende publieke ruimtes van onze brouwerij.

Het zorgvuldig ontworpen etiket sluit volledig aan op deze visie. Iedere fles is bovendien genummerd én voorzien van een handtekening van Hans. Kortom, een heus collector's item!

Verkoop

Wens je onze bieren te verkopen? Neem dan aub contact met ons op via sales@sintbernardus.be