Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

09/05/2022

Een decennium St.Bernardus Abt 12 Magnum

Een decennium St.Bernardus Abt 12 Magnum

TRADITIE

Onze St.Bernardus Abt 12 Magnum viert zijn kristallen jubileum in 2022. De editie 2022 is in verschillende opzichten een bekroning van een traditie die we startten in 2012.

Sinds 2012 produceren we jaarlijks een beperkt aantal Magnum flessen van 1,5 liter. Onze Abt 12 wordt dan afgevuld in een speciale donkerbruine St.Bernardus Magnum fles met het logo van de brouwerij in reliëf, een 'Bière Belge' hals, een gepersonaliseerde kurk en een unieke muselet. We doen telkens beroep op een kunstenaar voor de uitwerking van het etiket. Alle kunstwerken of schilderijen maken deel uit van de kunstcollectie van de brouwerij en zijn bovendien te bezichtigen in de brouwerijwinkel.

HET GESLACHT VERMEERSCH

Voor die eerste editie in 2012 schilderde de Belgische kunstenaar Rik Vermeersch 'De Abt'. Rik is een tekenaar, schilder en beeldhouwer en de zoon van de Belgische beeldhouwer en kunstschilder José Vermeersch (1922 – 1997). José is de stamvader van een kroostrijke, artistieke kunstenaarsfamilie want niet enkel zijn zoon Rik trad in zijn voetsporen, ook Rik’s zonen Pieter, Lowie, Tinus en Robin hebben op hun beurt creatief bloed door hun aderen lopen. Lowie is een internationaal, toonaangevende ontwerper en producent van autocarrosserieën. Hij startte zijn carrière bij het gerenommeerde Italiaanse Pininfarina en runt sinds een 10-tal jaar zijn eigen ontwerpbureau Granstudio vanuit Turijn. Ook Pieter, Tinus en Robin Vermeersch hebben ondertussen een rijk gevuld curriculum als beeldende kunstenaars.

In 2022 ging José Vermeersch zijn 100ste verjaardag vieren. We eren José, 10 jaar nadat zijn zoon Rik onze Magnum traditie op gang trapte, met zijn versie van onze Magnum, getiteld ‘Vrouw & Man’.

Het beeldhouwwerk ‘Vrouw en Man’ dateert uit 1986 en is kenmerkend voor de signatuur van José Vermeersch waarbij steeds menselijke figuren centraal staan. Zijn oeuvre getuigt van een authentiek zoeken naar existentiële waarheden, die hij probeert vorm te geven met brutale en vrije gebaren. Heel vaak gebruikte hij verschillende soorten klei door elkaar, waardoor een gemarmerd effect ontstaat.

St.Bernardus Magnum 2012

ST.BERNARDUS x WATOU x KUNST

Het is bovendien ook net 30 jaar geleden dat José Vermeersch de centrale figuur was tijdens de “Poëziezomer Watou”. In 1992 nam Gwy Mandelinck, de drijvende kracht achter het toenmalige kunstenfestival, het initiatief om José uit te spelen als ankerman in een impressionante installatie in het iconische Douviehuis. Vermeersch creëerde toen 70 beeldende kunstwerken die geïnspireerd werden op 16 gedichten van o.a. Herman De Koninck, Rutger Kopland en Hugo Claus. Onze brouwerij was toen al danig verweven met het kunstenfestival als sponsor & partner van het evenement. Onze huidige Guesthouse Brouwershuis groeide in de jaren ’80 en ’90, onder impuls van Bernadette Dekoninck (dochter van onze stichter Evariste Dekoninck), verder uit tot een gastenverblijf met een grote voorliefde voor kunst en vormde zo voor vele artiesten indertijd een perfect zomeronderkomen.

Diezelfde passie voor kunst wordt ook gedeeld door de eigenaar van de brouwerij Hans Depypere, die zo op een respectvolle manier niet enkel het waardevolle verleden van de brouwerij in de kijker wil plaatsen, maar ook blijvend een lans wil breken voor het snijpunt waar kunst, Watou en St.Bernardus elkaar ontmoeten.

Nieuw item
St.Bernardus Magnum 2012-2022

MAGNUM 2022 + VERSCHILLENDE NIEUWE LIMITED EDITIONS

Deze verscheidene opzichten zijn samen een ideale aanleiding om voor deze 10de verjaardag van de St.Bernardus Abt 12 Magnum niet enkel een nieuwe versie van de Magnum uit te brengen maar ook hulde te brengen aan een decennium waarbij St.Bernardus op zijn beurt hulde bracht aan de kunst.

In een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren zijn de Magnum 2012 en 2022 vanaf mei 2022 samen verkrijgbaar in een gestileerde houten kist. Deze box is net als de losse Magnum 2022 wereldwijd verkrijgbaar.

Als retrospectieve op dat decennium is er ook een houten verzamelbox verkrijgbaar (vanaf november 2022) die alle Magnums vanaf 2012 groepeert, exclusief de volledig uitverkochte editie van 2017. Van deze exclusieve verzamelbox zijn er slechts 100 stuks verkrijgbaar. De box is enkel verkrijgbaar in de St.Bernardus brouwerijwinkel te Watou.

TEN MINSTE HOUDBAAR TOT?

Wat als je een fles hebt waarvan de THT (tenminste houdbaar tot) datum overschreden is? Geen paniek! De THT is een kwaliteitsgarantie van onze brouwerij. Dat betekent niet dat het gebruik van het product na die datum een gevaar betekent voor jouw gezondheid.

Is jouw bier in kwestie dan nog kwalitatief? Absoluut. De Magnum edities van Abt 12 hergisten telkens op fles waardoor het bier zich verder blijft ontwikkelen doorheen de jaren. Deze evolutie in het smaakpalet kan je gerust vergelijken met hoe ook een rode wijn evolueert naar gelang de jaren verstrijken.

De spontane, veranderende nuances in de smaak van onze Abt 12 zorgen ervoor dat je een zogenaamde ‘vertical tasting’ kan ondernemen, waarbij je verschillende jaargangen van het bier naast elkaar proeft. Doe de test!

Onze brouwerij verkoopt anders enkel jong, net afgevuld bier. Onze verschillende Magnum edities van Abt 12 bieden jou een unieke gelegenheid om ook eens iets ouder bier te proeven, zonder dat je het daarvoor jaren in je kelder moet laten liggen.

08/05/2022

Ode aan alle vrouwen

ODE AAN ALLE VROUWEN – Kunnen we een betere dag bedenken dan Moederdag om alle mama’s en vrouwen in het algemeen eens in de bloemetjes te zetten? In onze Guesthouse Brouwershuis zijn dames al decennialang ‘the world’ aan het ‘runnen’. Jawel, toen was Beyonce zelfs nog niet eens geboren. Van geboortes gesproken, in 1940 werd Bernadette Deconinck geboren in één van de kamers van het Brouwershuis. Vanaf de jaren ’60 ontplooide Bernadette zich als een gastvrije ‘lady of the house’ avant la lettre. Onder haar impuls groeide Guesthouse Brouwershuis verder uit tot een gastenverblijf met een grote voorliefde voor kunst. De vele artiesten van Kunstenfestival Watou vonden hun weg naar het Brouwershuis en koningin Paola kwam al eens langs voor een receptie. Het blijft misschien wat onderbelicht, maar bij de overname van de brouwerij door Hans Depypere in 1998 heeft zijn vrouw, Tine Vansteenkiste, op een organische manier haar accenten gelegd in de verdere profilering, inrichting en huiselijkheid van de Guesthouse. Tine blijft doorgaans wat liever op de achtergrond en bracht met de komst van Jackie Cockheyt een nieuwe ‘Hyacinth Bucket’ in de rangen, met enkel nadruk op Hyacinth’s positieve eigenschappen natuurlijk 😉. Jarenlang was Jackie hét gezicht van het Brouwershuis. De toenemende populariteit van de St.Bernardus bieren en Belgische bieren in het algemeen bracht de laatste decennia een internationale toeristenstroom op gang die Jackie met het grootste gemak trotseerde. De zogenaamde ‘beer pelgrims’ kwamen na een tijdje niet enkel meer voor de Hemelse Nectar naar Watou maar ook voor Jackie, de innemende gastvrouw aan de Trappistenweg. Sinds het pensioen van Jackie halfweg vorig jaar volgde Kato Pattyn in haar voetsporen en Kato realiseerde begin dit jaar reeds een straffe renovatie en dito metamorfose van alle kamers. Samen met de familie Depypere (Tine, Julie, Melanie & Helen en alle kids) is ze zo helemaal ‘locked & loaded’ om alle toekomstige gasten van Guesthouse Brouwershuis een onovertroffen verblijf aan te bieden. Geen Hemels Verblijf bij St.Bernardus zonder al deze dames, that’s for sure. Mogen wij uw applaus vragen aub?

Ontdek meer foto's op onze Instagram pagina

25/10/2021

Pierre Celis - 2004

75 JAAR HISTORIEK ⏪ PIERRE CELIS 👉 Wist je dat onze St.Bernardus Wit werd ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis? De Belgische meester brouwer was in zijn ééntje verantwoordelijk voor de opmars van witbier in de jaren ’60. Begin de jaren ’90 verhuisde hij zijn brouwersactiviteiten naar de Verenigde Staten, waar hij zijn eigen Celis Brewery opstartte in Austin. Begin de jaren 2000 ontwikkelde hij het ‘Grottenbier’ dat gebrouwen en gecommercialiseerd werd door St.Bernardus. Ondertussen heet het bier ‘Grotten Santé’ en wordt het gebrouwen in onze Ieperse stadsbrouwerij Kazematten. Pierre wilde ons graag een gunst terug verlenen en daarom hielp hij ons om het recept van St.Bernardus Wit op punt te stellen. Toen hij in 2004 een bezoek bracht aan de brouwerij werd hij een hele dag op sleeptouw genomen door Hans Depypere, Guy Claus, Bruno ‘Fons’ Verbiest en Marco Passarella. Hans is de eigenaar van de brouwerij sinds 1998. Guy kwam aan boord van de brouwerij aan het begin van de jaren ’60. Hij was getrouwd met Bernadette Deconinck, één van de dochters van de stichter van onze brouwerij, namelijk Evariste Deconinck. Bruno Verbiest was onze commercieel directeur voor Marco het van hem overnam in 2003. Zoals je kan zien op de foto’s genoot het gezelschap van een lekkere lunch van chef Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof in Watou. Stefaan is zonder twijfel dé grondlegger van de biergastronomie as we know it. Pierre’s dochter Christine Celis slaagde erin om in 2012 de merknaam Celis Brewery terug in handen te krijgen en is sindsdien nog steeds eigenaar van de gelijknamige brouwerij. Pierre overleed in 2011 op 86-jarige leeftijd. Pierre, bedankt voor jouw Hemelse Bijdrage aan onze Hemelse Nectar.

Ontdek alle foto's via Instagram

Pierre Celis - 2004 - St.Bernardus

07/05/2021

Heropening horeca

Hoera, de horeca mag terug open! Om die feestelijke gebeurtenis op te luisteren hebben alle St.Bernardus medewerkers hun favoriete zomerse deuntjes & vibes gebundeld in één Spotify lijst. Luister via onderstaande link!

Spotify - Reopening Summer 2021

St.Bernardus - Spotify Zomer 2021

07/05/2021

Een portret van eigenaar Hans Depypere

👑 📞 75 jaar Brouwerij St.Bernardus: dat is niet enkel een mooie kapstok om een boek uit te brengen maar ook het moment bij uitstek voor onze eigenaar Hans Depypere om een balans op te maken. Grofweg 1/3 van die 75 jaar staat hij aan het roer van onze bloeiende onderneming. We volgden Hans een dag en lieten hem aan het woord zoals hij is, bevlogen en rechtdoorzee. Hij vertelt honderduit over zijn passies (want 'bier brouwen' is er slechts één van) en zijn beste maat Dirk.

Wie Hans een beetje kent, die weet dat hij niet de grootste 'digital native' is. Daarom wensen we hem graag te verrassen 👉 als je belt naar 057 65 00 30, dan kan je meteen een persoonlijke boodschap inspreken voor Hans. Wil je hem proficiat wensen met de 75ste verjaardag van de brouwerij, proficiat wensen met zijn ondernemerskwaliteiten, enz? Dan is hier jouw kans! Wil je hem vragen hoe het komt dat hij niet antwoordt op jouw mail van pakweg 5 jaar geleden 😜? Dan is ook hier jouw gelegenheid 😉

Bekijk op YouTube

28/01/2021

De traditie van de Vlaamse stoverij

Bierblog Belgian Smaak gaat in dit artikel dieper in op oer-Vlaamse klassieker 'stoofvlees met friet'. Waarom is het zo populair? Hoe maak je het klaar? En waarom geeft iedereen er zijn eigen twist aan? Lees meer via onderstaande link!

Artikel Belgian Smaak

Stoofvlees met St.Bernardus Abt 12

25/01/2021

Belgian Smaak

Belgian Smaak brengt al jaren heel mooie verhalen over Belgische bieren en brouwerijen. Editor-in-Chief Breandán Kearney ging onlangs op zoek naar de bron van het verhaal achter Brouwerij Kazematten en kwam terug met een fantastisch artikel en dito podcast.

Artikel / Podcast

Brouwerij Kazematten

23/12/2020

Onze collega's van de shop, Kayleigh en Kato, wilden graag wat zendtijd n.a.v. onze #abt12day livestream van 12 december. We wisten natuurlijk niet dat ze hun ongenoegen gingen uiten over de gang van zaken 🤗... Ondertussen is onze 'gewone' merchandise nog steeds beschikbaar via http://shop.sintbernardus.be 😜

03/10/2020

Dirk D'Arras

33 jaar op de 3de ~ Dirk

Onze Dirk. Onze collega die met voorsprong de meeste jaren anciënniteit op de teller heeft staan. Onze collega die het dichtst bij de brouwerij woont - altijd met de fiets komt – en ondertussen meer dan zijn hart verpand heeft aan zijn werk, hoewel ‘werk’ letterlijk een eufemisme is voor de passie waarmee hij zich reeds al die jaren kwijt van zijn dagtaak. Zelfs na zijn dagtaak heeft hij járen zijn groene vingers botgevierd op de tuin van onze Guesthouse en bij uitbreiding al het ‘groen’ rond onze brouwerij. Oh, wat zijn z’n tomaten blij dat ze nu zijn onverdeelde aandacht hebben gewonnen. Zowat iedere avond doet hij een wandeling met zijn hond, jawel, je kan al vermoeden welke brouwerij dan steeds op zijn pad ligt. Vergis je niet, zijn kompas reikt verder dan Watou! Als wereldreiziger pur sang trekt hij ieder jaar voor een 3-tal weken naar een verre bestemming waarbij het Aziatische continent zijn hart gestolen heeft. In niet-corona tijden kan je hem tijdens de zomer zeker en vast op een festivalterrein spotten, Festival Dranouter en Rock Werchter staan dan ook steevast aangekruist in zijn agenda. Als brouwersgast is hij doorheen die 33 jaar dan ook de verpersoonlijking geworden van onze bieren, laat maar zeggen onze wandelende encyclopedie die zowel de recepturen van de bieren als de interne werking van de brouwerij vanbinnen en vanbuiten kent. Dag op dag is Dirk vandaag 33 jaar aan de slag bij St.Bernardus en we hopen dat er nog vele jaren mogen volgen! #hemelsecollega

Foto door (c) Breandán Kearney voor Good Beer Hunting.

13/09/2020

Nieuw item

13 jaar op de 13de ~ Kevin

Kevin is de derde generatie van de familie Vermeulen die werkzaam is onze brouwerij. Zijn papa, grootvader en oom toonden hem de weg naar Watou. Je kan hem dagelijks vinden in het magazijn waar hij bestellingen klaarmaakt, vrachtwagens laadt en lost in het gezelschap van zijn - ondertussen volledige elektrische - heftruck. Het zwaarste aspect van zijn werk is ongetwijfeld het bieden van een luisterend oor voor de flauwe moppen van de mannen van de logistiek 😉. Daar waar hij tijdens de week heel voorzichtig rijdt met zijn heftruck, racet hij in het weekend vanuit Ieper met zijn koersfiets de wijde Westhoek in, voorzien van zijn obligate St.Bernardus wieleroutfit. Die outfit verbleekt natuurlijk bij de outfit die hij aantrekt om te gaan supporteren - in het pré COVID-19 tijdperk that is - voor zijn favoriete voetbalploeg, namelijk de mannen die shotten in het blauw & zwart. Dag op dag is Kevin vandaag 13 jaar aan de slag bij St.Bernardus en we hopen dat er nog veel jaren mogen volgen! #hemelsecollega

Foto door (c) Breandán Kearney voor Good Beer Hunting.