Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Giga bitterballen

Giga bitterballen met Pater 6

Aantal: ongeveer 40 balletjes

Duur: neem maar uw tijd

Materiaal: friteuse, fornuis, grote schaal

Ingrediënten

Voor het stoofvlees: 1 kg varkensstoofvlees, 1kl confituur, 1kl mosterd, 2 boterhammen, 1 ajuin, 2 wortelen, boter, peper, zout, 1 blaadje laurier, 1 fles St.Bernardus Pater 6), 1 teen look, enkele takjes tijm

Voor de bitterballen: 85g boter, 115g bloem, 750ml kippenbouillon, 100ml St.Bernardus Pater 6, 700g stoofvlees, 2,5 blaadjes gelatine, peper, zout, nootmuskaat

Voor het paneren: peper, zout, gedroogde oregano, 100g panko, 250g paneermeel, 300g bloem, 6 eieren

GIGA BITTERBALLEN
GIGA BITTERBALLEN

GIGA BITTERBALLEN MET PATER 6

Bereiding

Laat het stoofvlees op kamertemperatuur komen. Smelt boter in een pan. Kleur het vlees aan langs alle kanten. Haal uit de pan.

Snij de ui, look en wortel fijn. Smelt in dezelfde pan wat boter. Stoof de fijngesneden groenten en look aan.

Voeg het vlees terug toe. Blus met het bier. Smeer de boterhammen in met respectievelijk mosterd én confituur. Leg ze op het vlees. Voeg laurier en tijm toe.

Zet het vuur zachter en laat het zo verder pruttelen. Zet het na een uurtje of twee in een warme oven van 80 à 90°C en laat nog een uur of vier verder garen. Verwijder eventueel het deksel, zodat het vocht kan verdampen. Roer af en toe om.

Laat het daarna een nachtje trekken.

Maak de volgende dag de roux. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer droog.

Blus met een beetje kippenbouillon en roer er alle klonters uit.

Meng de rest van de bouillon met het bier en voeg langzaam toe aan de pâte. Klop er telkens de klonters uit.

Laat indikken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Week de gelatine in koud water. Pers uit en voeg toe aan het beslag.

Hak het vlees fijn, meng onder het beslag. Bekleed schaal met folie en stort het beslag uit.

Laat dit een nacht opstijven in de koelkast of vries het in en laat het later rustig in de koelkast ontdooien.

Nu komt het leuke stuk: paneren. Neem drie schalen. Vul de ene met eiwit, de andere met bloem en nog een andere met het panko-paneermengsel. Kruid de laatste twee af met peper, zout en de gedroogde kruiden. Klop het eiwit los. De dooiers kun je voor mayonaise gebruiken.

Snij het beslag in stukjes, probeer er bolletjes van te rollen. Haal ze door de bloem, eiwit en panko-paneermeel. Laat ze opstijven, terwijl je de rest doet en haal ze dan allemaal nog eens door eiwit en panko-paneermeel. Je kan ze in de diepvries bewaren alvorens te frituren.

Frituur ze en serveer met een basic mayonaise.

Smakelijk!

Dit recept werd gemaakt door Hot Cuisine De Pierre. Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!