Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Witloofsoepje met St.Bernardus Wit

Aantal: 4 personen

Ingrediënten

1 preistengel, 1 kg witloof (liefst grondwitloof), 150 g knolselder, boter, olijfolie, 2 uien, 1/3 bussel witte selder, enkele blaadjes laurier,  peper, zout, 1,5 l kippenbouillon, scheutje room, 1 flesje St.Bernardus Wit

Afwerking

Stokbrood, boter, Watou kaas, lente-ui, bieslook, citroenzeste

Witloofsoep met St.Bernardus Wit
Witloofsoep met St.Bernardus Wit

Bereiding

• Was alle groenten grondig en versnij ze. Gebruik alleen het preiwit en verwijder eerst het harde deel van het witloof. Schil de knolselder en snij in kleine blokjes.

• Smelt een klontje boter en doe er een scheutje olijfolie bij. Stoof de ui samen met de prei, selder en knolselder en laat alles 5 minuten lichtjes pruttelen. Voeg dan het witloof toe en laat opnieuw 10 minuten pruttelen. Roer af en toe zodat de groentjes niet aanbakken. Voeg de laurier toe en kruid af met peper en zout.

• Voeg de kippenbouillon toe en laat alles nog 20 minuten lichtjes pruttelen. Verwijder de laurier en mix. Laat de soep nog eens kort koken en neem ze daarna van het vuur. Laat afkoelen en plaats een nachtje in de koelkast. Verwarm de soep daarna opnieuw en doe er een scheutje room en minimaal ¾ van het flesje St.Bernardus Wit bij. Breng aan de kook. Zodra de soep het kookpunt bereikt, zet je het vuur uit. Proef, kruid eventueel nog wat bij en mix de soep ten slotte nog eens kort.

Afwerking

Besmeer een stukje stokbrood met boter, rasp er wat Watou kaas op en gril dit kort. Werk de soep af met wat lente-ui en bieslooksnippers. Plaats de toast in de soep en rasp er een kleine hoeveelheid citroenzeste over.

Smakelijk!

Dit recept werd gemaakt door Jan Haghedooren van De Katteman (Abele, België) naar aanleiding van ons boek "75 jaar St.Bernardus: het verhaal van een adbijbier dat er eigenlijk geen is". Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!

Shop ons boek