Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Gerookte haaienbuikjes met mierikswortel mayonaise

Nog nooit van gehoord? Misschien al van Schillerlocken dan? In oorsprong een Duitse delicatesse maar ondertussen in heel wat Vlaamse vishandels te verkrijgen. Onder het motto "Wat je zelf doet doe je beter", dacht Roger (West-Vlaamse insider), dus maken we de gerookte haaienbuikjes lekker zelf met een pekel van St.Bernardus Wit. Als we je ondertussen nog niet konden overtuigen zal je toch even moeten proeven om te weten wat je mist. Veel BBQ plezier!

Aantal: 4 buikjes

Duur: voorbereiding (20 minuten), bereiding (12 uur), pekelen (6 uur)

Ingrediënten

4 haaienbuikjes (buikjes van de hondshaai te koop bij de betere vishandel) of meer, met deze pekel kan je een 10-tal buikjes pekelen

Voor de pekel: 700 ml water, 50 gr. zout, 1 blikje St.Bernardus Wit, 5 Kaffir limoenblaadje (of laurierblaadjes), 5 takjes tijm, 5 takjes rozemarijn, 1 rode ui

Voor de mierikswortel mayonaise: 2 el mayonaise, 1.5 el mierikswortel pasta

Gerookte haaienbuikjes
Gerookte haaienbuikjes

Bereiding

1. Meng de ingrediënten voor de pekel en breng tot aan het kookpunt. Laat vervolgens volledig afkoelen en plaats hierin de haaienbuikjes gedurende 8 uur.

2. Snij met een scherp mes langs de ruggengraat van de hondshaai buikjes. Snij vervolgens de ruggengraat los van het vlees en was de haaienbuikjes onder stromend water om resterende onzuiverheden te verwijderen.

3. Haal de haaienbuikjes uit de pekel, spoel ze goed af en hang ze te drogen op een tochtige koele plaats gedurende 2 uur.

4. Bereid je BBQ voor op een indirecte sessie op lage temperatuur (75°C max.) en voeg eikenhout toe of maak gebruik van eik pellets.

5. Rook de haaienbuikjes tot een kerntemperatuur van 72°C.

6. Indien de haaienbuikjes nog niet de gewenste kleur hebben kan je deze nog wat verder na roken. Hiervoor doof ik de BBQ en plaats ik mijn cold smoker met eiken rookmot in de BBQ tot ze een mooie gouden kleur hebben (+-8u).

7. Wikkel de gerookte haaienbuikjes in een oude krant of butcher paper tot het moment van serveren.

8. Dien op als hapje met de mierikswortel mayonaise. Je maakt deze door de mierikswortel pasta te mengen onder de mayonaise.

Serveer met een frisse St.Bernardus Wit en wat gepekelde groentjes als hapje of met een verse boterham als culinair avondmaal.

Smakelijk!

Dit recept werd gemaakt door BBQ Bastard. Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!