Deze website maakt gebruik van cookies. Gelieve de cookies te accepteren voor een optimaal gebruik. Meer info

Ok

Brownies met Christmas Ale

Aantal: een bakplaat met 25 of 45 stuks

Duur: een avondje werk

Materiaal: een diepe bakplaat, bakpapier, oven en wat pannen

Ingrediënten

Voor de brownie: 300g boter, 425g donkere chocolade (70%), 5 eieren, 125g kokosbloesemsuiker, 125g witte suiker, 30g honing, 5g bakpoeder, 240g bloem, 6g zout

Voor de chocoladeganache van karamel en kerstbier: 120g suiker, enkele el water, 120g St.Bernardus Christmas Ale, 120g volle room, 200g donkere chocolade (70%)

Voor de gezouten karamel: 75g zeer fijne suiker, 40g boter, 2 el water, 4 el room, Fleur de sel

1 handvol hazelnoten (gepeld)

Brownies - St.Bernardus Christmas Ale
Brownies - St.Bernardus Christmas Ale

BROWNIES MET CHRISTMAS ALE

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170°C.

Smelt de boter met de chocolade au bain-marie of op een zeer zacht vuurtje.

Klop de eieren met de suikers en honing op tot een schuimige massa (ruban). Dit kan wel even duren.

Roer de gesmolten boter-chocolade onder de ruban.

Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe. Spatel goed onder elkaar, zodat er geen klonters zijn.

Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm met een rand van 4 à 5 cm is en beplakte de binnenkant met bakpapier. Gebruik je een diepe ovenplaat, leg er dan bakpapier in en beplak de zijkant met bakpapier. Zo krijg je het achteraf beter los.

Giet het chocoladebeslag in de vorm. Verdeel even en tik even met de plaat op het aanrecht. Zo verdwijnen eventuele luchtbelletjes.

Zet in de voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Test eventueel door er met een vork in te prikken. Kleeft er niets meer aan, dan is het gaar. Ik bakte hem nog drie minuten verder en dan was het perfect. Dit hangt af van de dikte, grootte en de oven.

Haal uit de oven en laat afkoelen.

Maak ondertussen de ganache. Roer de suiker los met enkele eetlepels water. Smelt op een zacht tot middelmatig vuur tot een bruine karamel. Blus met bier en room. Klop met een garde alles goed los.

Voeg de stukjes chocolade toe en roer van het vuur tot ze gesmolten zijn. Giet in een maatbeker en laat de ganache een halfuurtje tot een uurtje in de koelkast opstijven.

Giet de ganache daarna over de lauwe tot afgekoelde brownie.

Rooster de hazelnoten tot ze lichtbruin zijn in de warme oven. Laat ze afkoelen, snij grof en verdeel over de ganache. Plaats de brownie nu in de koelkast en laat opstijven.

Maak de gezouten karamel. Smelt de suiker met het water tot een bruine karamel. Blus met de room. Roer los. Voeg de boter en het zout toe. Giet in een hittebestendige spuitbus en laat volledig afkoelen.

Spuit de karamel over de brownie. Ontvorm voorzichtig en snij in stukken. Bewaar in de koelkast.

Serveertip: serveer het met een bolletje vanille-ijs, Abt 12 ijs of zorg voor wat extra frisheid met mango- of passievruchtensorbet.

Smakelijk!

Dit recept werd gemaakt door Coeur de Boef. Stuur jouw recept met een van onze bieren door via marketing@sintbernardus.be en maak kans op een mooie beloning!